"Felmelegítve csak a töltött káposzta jó" ?

Férfi, nő, pasi, csaj stb. a megunhatatlan téma után lépjünk egy kicsit előre: párkapcsolat. Nemrég olvastam, hogy Amber Vennum a Kansas Állami Egyetem docense szerint a felmelegített párkapcsolatok nem vezetnek semmi jóra. Kíváncsi voltam, hogy mit gondolnak erről az emberek. Általános tanulságot most sem sikerült levonnom a válaszokból, de kaptam olyanokat, amik ismételten megosztásért sóhajtoznak :)

 

Felmelegítve csak a töltött káposzta jó?

 

"Van akiknél működik, van akiknél nem. Szerény véleményem szerint azok az emberek, akik mindig ugyanabba a párkapcsolatba térnek vissza, amiknek mindig szakítás lett a végük, baromi betegek. Nincs kellő önbizalmuk, hogy egy újba kezdjenek bele, de egyedül is képtelenek maradni, ezért inkább visszamennek a boldogtalanságba. Sajnálom az ilyen embereket. "

Nikoletta, 27éves, tolmács, 2és fél éve él párkapcsolatban

 

"Szerintem létezik olyan, hogy egy kapcsolatnak jó tesz ha kis időre békén hagyják a felek egymást. A külön töltött időben át lehet gondolni a dolgokat, vagy akár kipróbálni másik partnert, mert az ember általában akkor jön rá, hogy neki tulajdonképpen az a nő vagy férfi kell, akivel nemrég szakított."

Attila, 36éves, színházi dramaturg, 5éve nős

 

"Kizártnak tartom, hogy hosszútávon működőképesek ezek a kapcsolatok. Nekem is volt egy se vele-se nélküle kapcsolatom, de majdnem kikészítettük egymást. A nagy szakítások után nem sokat kellett várni, hogy megkeressük a másikat. Az első hetekben minden szép volt, aztán ugyanazok a problémák jöttek elő, amik miatt szakítottunk. Ha egyszer egy kapcsolatnak vége van, akkor felesleges erőlködni, hogy "azért maradjunk barátok" vagy csak a szexre összejönni. Csak kínozzuk egymást vele, meg magunkat is."

Lídia, 29éves, gyógytornász, fél éve egyedülálló

 

"Nálunk bejött, sőt kifejezetten jót tett a kapcsolatunknak, hogy két évig nem is hallottunk a másikról. Nem kérdeztük meg egymástól, hogy ebben a két évben ki mit csinált, de érezhető, hogy párkapcsolati szempontból mindketten fejlődtünk. Nekem három barátnőm volt ez idő alatt és mindegyik kapcsolatban ugyanazokat a hibákat követtem el, amiért az exem állandóan panaszkodott. Mivel egyik lány sem tudta elviselni ezeket a hibákat, így egyértelművé vált, hogy mit nem szabad tennem, ha vissza akarom szerezni az exem. Én javasolom minden krízisben lévő párnak, hogy tűnjenek el egy időre egymás szeme elől és kezdjenek új párkapcsolatot."

Zoltán, 33éves, villamosmérnök, 4hónapja van együtt a volt barátnőjével

 

"Aki visszamegy oda, ahonnan kidobták, vagy eljött, az pszichológushoz forduljon. Vegye észre, hogy úgy ment bele az adott kapcsolatba, hogy nem volt elég érett hozzá. Nincs olyan, hogy ha valamit elcsesztem egy érző emberrel, akkor majd legközelebb sikerülni fog. Még ha a másik is tanult időközben, akkor sem fog működni, mert nem mernek igazán önmaguk lenni, bennük lesz a félelem, hogy jaj nehogy megint hibázzak, mert akkor vége. Az ilyen kapcsolatokban az ember görcsösen figyel, hogy "jó" legyen és egy idő után azt veszi észre, hogy már rég nem önmaga, hanem egy robot. Ha nem ment elsőre, akkor másodszorra sem fog, mert a két személynek nincsen helye egymás mellett. Lehet változni a másikért, de ha már egy kapcsolat eljut a szakításig, mert a felek képtelenek együtt élni a másikkal bizonyos "hibáik" miatt, akkor már nem egymásra van szükségük."

Tibor, 43éves, asztalos, 14éve nős

 

"Engem még nem dobott ki az asszony, én sem őt, de nem is piszkáljuk egymást minden apróságért. Kiismertük egymást, tudjuk mikor a kell a másikat békén hagyni, és ha mégis összevitázunk, akkor én kimegyek a garázsba, ő meg bent a konyhában mondja a magáét. Káricáljon csak, legalább lenyugszik. Ahogy a nagyapám mondta, bolond likból bolond szél fú' "

Károly, 62éves, nyugdíjas, 39éve nős